divendres, 27 de maig del 2016

1901, cronologia suecana


1901.1 Impulsada per Juan Pedro Pérez Lledó i 19 socis més de l'Ateneu Sueco del Socorro, es constitueix clandestinament el dissabte 9 de febrer en el Carrer Mare de Déu la lògia maçònica suecana La Fraternidad, hereva d'un anterior taller maçònic fundat per krausistes en 1885.

1901.2 El 21 de gener de 1901 es funda l’Escola d’Arts i Oficis de forma oficial, amb caràcter privat, on es podien cursar assignatures com Dibuix Lineal, de Figura, Adorn i Paisatge, Aritmètica, Geometria, Mecànica i Física i Química. Més avant, en 1904 , s’adjudica l’antiga “casa del Delme” al carrer la Punta. Esta escola ha continuat en funcionament durant més de 110 anys i ara s’anomena Escola d’Art Escultor Beltran.

Casa del Delme

1901.3 El metge Bernardo Aliño Alcaraz és elegit alcalde de Sueca. Aquest alcalde sol·licita a l'arquebisbe la declaració com a Patrons canònics de Sueca de la Verge de Sales i els Benissants.







1901.4 Naix José García Meseguer fundador i primer cap de Falange Española a Sueca. A més de dedicar-se a la política va escriure l'auto sacramental Magdala en 1935 i la sarsuela "Las del mercado de flores" en 1936, també era col·laborador habitual dels setmanaris locals "El Anunciador Comercial" i "Mosaico". Va ser assassinat al Picador de Paterna en esclatar la guerra civil espanyola, quan només tenia trenta-cinc anys.

José García Meseguer





Bibliografia
La Tella, cronologia histórica de Sueca. Revista Sueca, 7 de febrer de 1999. Xavier Campillo.
L’associacionisme a Sueca. Lluís M. Rosado Calatayud
Personatges Històrics suecans. J. Antoni Carrasquer
Reglament municipal de l’Escola d’Art Escultor Beltrán. Diversos autors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada