dijous, 26 de maig del 2016

1900, cronologia suecana

1900.1 A l’any 1900 amb motiu de l’inici del nou segle feren festa local a gener, inaugurant-se la Creu del camí de Sueca a Les Palmeres. El cens local a principi de segle era de 14.435 veïns.



1900.2 En abril també es va inaugurar el pont de ferro de la carretera que uneix Sueca amb Riola. Aquest pont era de propietat privada al ser costejat per Bernardo Aliño i Higinio Chofré, per tant per a creuar calia pagar pontatge. L’antic pas de barca del riu Xúquer, en actiu des del 6 de setembre de 1878, deixa d’usar-se.




1900.3 El 24 d’abril d’este any El Mestre Serrano estrena el Motete, la seua primera obra a Madrid. Prop de la trentena, intentant fer carrera a Madrid sense cap èxit i quan ja estava a punt de prendre la decisió de tornar-se’n a Sueca, fracassat, sense recursos econòmics ni il·lusions, la sort li aparegué de la mà dels germans Joaquín i Serafín Álvarez Quintero, quan li oferiren que posara música a l’entremés El Motete. Així va començar Serrano la seua fructífera relació amb estos autors teatrals i amb el tan desitjat èxit, ja que, en estrenar-se esta peça al teatre Apolo de Madrid, l’excel·lent acollida del públic li obriria les portes a properes estrenes.

A l’endemà, al diari El imparcial es va poder llegir esta crítica de José de Laserna: “Gran parte del éxito feliz que el entremés obtuvo se debe a la música. El novel compositor D. José Serrano se dio anoche a conocer al gran público, revelando excelentes disposiciones para el arte lírico-dramático. El preludio, la canción con motivos de seguidilla gitana y la marcha militar, son números de fresca inspiración, de ritmo vigoroso y orquestación sencilla y buen gusto”



Bibliografia


La Tella, cronologia histórica de Sueca. Revista Sueca, 7 de febrer de 1999. Xavier Campillo.
La producción Zarzuelística de José Serrano. Rafael Díaz Gómez i Vicente Galbis López
Personatges Històrics suecans. J. Antoni Carrasquer


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada