El 7 de febrer de 1999 Xavier Campillo va començar a publicar una cronologia històrica de l'Església a Sueca del segle XX per capítols. Cada setmana es publicava un capítol diferent al setmanari Sueca. L'acceptació va ser tan bona que el segon episodi va decidir no centrar-se solament als aspectes estrictament eclesials, sinó que va recopilar informació de la nostra ciutat de qualsevol àmbit al llarg del segle XX.
Nosaltres ens hem basat en aquesta cronologia per fer esta sèrie de blogs on repassarem els esdeveniments més importants que han ocorregut a la nostra ciutat durant el segle XX. Esperem que també es puga convertir en una sèrie de reportatges de Sueca TV.
1899.1 Comencem esta cronologia en 1899 ja que el dimarts 17 de febrer d’aquell any, la Villa de Sueca es declarada Ciutat, en nom del rei Alfons XIII, que en aquell moment era menor d’edat. La reina regent, Maria Cristina, va signar el Reial Decret a proposta del Ministre de Gobernació, Trinitario Ruiz Capdepón, impulsat per les gestions del diputat Francisco Peris Mencheta. A l’endemà en la Gaceta de Madrid aparegué esta declaració de la reina regent:
“Real aprecio a la Villa de Sueca, cabeza de partido judicial, en la provincia de Valencia, por el aumento de su población, desarrollo y fomento de su agricultura e industria, riqueza de su comercio y constante adhesión a la Monarquía Constitucional”
 |
Panoràmica de Sueca des del campanar de Sales |
1899.2 El dilluns 1 de maig mor Mariano Ruíz Granería, alcalde de Sueca en 1887 i 1893, impulsor de la nova urbanització de la Plaça de la Llibertat, hui placeta del Convent, coneguda com barri Ruiz.
1899.3 El dimarts 16 de maig La reina regent, Maria Cristina, i el ministre de la Gobernació, Eduardo Dato Iradier, atorguen a l'Ajuntament el títol i tractament d'Excel·lentíssim.
1899.4 L’1 de juliol l’advocat Juan Llopis Llombart és elegit alcalde de Sueca.
1899.5 El 29 de desembre els preveres En Rafael Maria Tarín Torres i En Mariano Castells Fos constitueixen la Gran Associació de Nostra Senyora de Sales. El primer president fou En Bernardo Aliño Alcaraz i la presidenta Na Salvadora Ferrando Marqués. En 1926 li atorgaren el títol de Reial Asociació. Entre altres tasques esta associació s’ha fet càrrec de moltes obres que s’han realitzat al Convent. Hui en dia entre altres tasques, regenta el mueu de la Mare de Déu de Sales.
 |
Quadre de Eduardo Soler Llopis (1883) |
|
1899.7 Aquest any, apunt d’acabar el segle XIX arriba a Sueca un invent revolucionari, la llum elèctrica. El 31 de març va concloure l’electrificació del poble i es va inaugurar l’enllumenat públic.
Bibliografia
La Tella, cronologia histórica de Sueca. Revista Sueca, 7 de febrer de 1999. Xavier Campillo.
L’associacionisme a Sueca. Lluís M. Rosado Calatayud
Personatges Històrics suecans. J. Antoni Carrasquer
Apunts per a una història de la cultura a Sueca. J. A. Carrasquer Artal