dijous, 22 de novembre del 2012

Murals

Ara fa un grapat d'anys, més concretament en 1982 dos joves prometedors artistes de Sueca pintaren 2 murals. Un a una pared del Mercat i altre a la placeta fonda. Eixos artistes es feien dir Equip Bon Dia i eren Manuel Baixauli, que cursava primer de Belles Arts i Joan Aliaga que encara estava a l'institut. Enguany el mural del Mercat l'han refet amb els alumnes de l'Escola d'Art Escultor Beltran, ja que tenia moltes pintades damunt i estava mutilat.

Hui repassarem alguns dels murals que es poden vore pels nostres carrers.

Mural del Mercat de 1982



Refet per l'E.A.E.B. en 2012



Mural de la Gitana a la placeta fonda, Equip Bon Dia, 1982

(Esperem que Vicent i Manola de Sollana encara s'estimen)


Açò és el que queda del mural en 2012



Com podeu observar a les fotografies de dalt, al costat d'este mural hi havia 2 més. Tenim una fotografia de 1984 d'un d'ells.




En 1983 Joan Aliaga i Manuel Baixauli s'ajuntaren amb Toni Llopis per fer un mural més gran a la paret del sindicat arrosser de Sueca. Per desgràcia d'eixe mural no tenim fotos, però en tenim una del nou, que també el va refer l'E.A.E.B. en 2003.


Al costat del mural del mercat de l'Equip Bon Dia, està este altre mural de 1995 de Tomàs Serra, un dels suecans tancats a la presó per insubmís. La foto és de 2012 i es pot vore que tampoc l'han respectat molt.


Al darrere d'un banc del parc de l'estació algú va fer este muralet d'una barca per l'albufera. Hui en dia es troba tapat per un contenidor.



El col·lectiu Xúquer Viu junt amb el Consell de la Joventut de Sueca van pintar este mural de l'assut  al carrer València.



Toni Llopis pintà en 2011 al subterrani de la ronda Bernat Alinyo un mural de la marjal i de Muntanyeta dels Sants.



L'escola de Fàtima i l'institut Joan Fuster també tenen un murals a les seues façanes. Els murals de els va realitzar Faus en 1959 i el de l'institut és d'un dels professors, Rafa Requena, en 2009. Els dos són de taulellets de ceràmica



Molts d'estos murals i altres de Sueca dels quals no tenim fotos, no tenen un gran valor artístic, però per a nosaltres tenen un gran valor emocional, ens acompanyen en el dia a dia i ens omplin la vida de color.

4 comentaris:

  1. A mi l'home de la placeta fonda em donava mal rotllo...
    Em quede en el del sindicat arrosser, era la senyal de que ja estaves a Sueca, a l'època d'estudiant :)

    ResponElimina
  2. Deuriem de fer mes murals, sempre será mes bonic que una paret nueta. no?

    ResponElimina