divendres, 2 de novembre del 2012

Altars

L'altre dia vaig trobar esta postal i vaig pensar que este altar era el de Sales i no el de Sant Pere, però estava equivocat. El professor de la Universitat Politècnica de València, Joan Aliaga, em va explicar que efectivament era l'altar de Sant Pere. És un altar barroc de l'escultor de Carcaixent Andreu Robres i Miralles, és va desmuntar per 1910, quan feren la reforma del temple i entre altres coses construïren la cúpula. En el llibre "Arte i Arquitectura en Sueca 1300-1900" de Andrés de Sales Ferri Chulio es poden vore els plànols de l'antic temple.

Fotos dels diferents altars de Sant Pere al llarg del segle XX


Pila Bautismal de Sant Pere. Foto López-Egea


Estampeta de la consagració de la taula de l'altar. Foto López-Egea. 1945



Altar de Sales



2 comentaris:

  1. Molt bones fotos.
    Per cert, els de la meva generaçió no deien mai Sales. A Sueca Sales es diu "el Convent" y Sant Pere "l'Iglèsia" o "la Parroquia".
    Comprenc que les noves generaçions ja no utilitzen aquesta nomenclatura tradicional.
    Gràcies i enhorabona.

    ResponElimina
  2. Les últimes restauraçions al Santuari de la Mare de Déu han segut desastroses. S'ha desfigurat la sòbria arquitectura del Temple amb afegits en les finestres, cornises, y portes de la sagrestia y Capella del Sagrament.
    El retaule major (del 1796) s'ha repintat en el seu àtic llevant-li l'imitaçio del marbre i posant una decoraçio postisa pseudobarroca que no te res a veure amb l'estil clasiciste del retaule. Repintades tanmateix les imatges de la Purissima i el Sants Franciscans Joan de Capistrà i Bernartdí de Siena que no porten ja les banderes del Nom de Jesús.
    La Cupola está en mal estat
    i les pintures de les petxines plenes d'umitat amb risc de perdres totalment. Una "chapuza".
    A banda no s'han donat a coneixer al poble de Sueca els resultats de la restauraçió de l'Imatge de la Patrona, restauraçió feta per la Politécnica de València.
    L'Imatge es del segle XVI -principis- i hi ha dintre la que's trobà el llaurador que la Tradiçió anomena Andreu Sales pel que he pogut saber. Si algù sap qualsevol cosa més que ho diga.
    Sueca no's mereix tant d'oscurantisme.

    ResponElimina