dimarts, 30 d’octubre del 2012

Esbossos del monument al Mestre Serrano

Vicente Beltran Grimal, més conegut com l'escultor Beltran, fou un artísta suecà que va guanyar molts premis i beques en les primeres dècades del segle XX, però, com molts altres,  la seua carrera es va vore truncada per la guerra civil. En acabar la guerra va estar tancat a la presó acusat de simpatitzar amb el govern de la república que estava a València. Per a la gent d'esquerres, l'escultor Beltran tampoc estava molt ben vist, ja que es va dedicar a intentar salvar totes les escultures religioses que va poder.

En 1955 li van encarregar que fera el monument al mestre Serrano que ara es troba al parc de l'estació de Sueca. Fa poc vos mostratrem les fotos de la col·locació de la primera pedra el 24 d'abril de 1955.  Li va costar vora 3 anys acabar l'escultura ja que es va inaugurar el 13 de juliol de 1958. Des de fotosueca hem recollit alguns dels esbossos i maquetes que va fer l'escultor Beltran per a este monument. Quin de tots vos agrada més?



Dibuix de la primera idea per al monument. Es pot observar que volien que fóra també una font


Esta maqueta feta amb fang la conserva un nebot de l'escultor Beltran a la seua casa de Cullera. És una maqueta encara sobre la primera idea.


Dibuixos del monument. Estos ja es pareixen més al resultat final.



Esta maqueta està catalogada a l'arxiu municipal de Sueca, però està desapareguda. Algú que li agradaria se l'enduria a casa.


Maqueta de la flautista.


Vicente Beltran amb l'escultura del Mestre Serano. Foto López-Egea


Vicente Beltran (el de la boina) i el seu ajudant treballant al taller. Foto López-Egea



Fent com si treballara. Foto López-Egea




Escultura del Mestre Serrano


Retall de premsa de l'ABC del 22 de juny de 1958, tres setmanes abans de l'inauguració.


Retall del diari Jornada.


Monument al 2009.

Més avant posarem fotos i un vídeo del dia de l'inauguració del monument.




1 comentari:

  1. I collo!.
    Podem observar en els bocetos que anava a ser encara mes hortera de lo que al final ha segut. I la gran estructura "falleril" no es altra cosa que un orgue sintetitzat.
    hmm!

    ResponElimina