divendres, 10 de juny del 2016

1905, cronologia suecana


1905.1 El 26 de març de 1905, els mestres d'Instrucció Pública afiliats a la UGT, junt amb membres de les clandestines Societats Obreres de Sueca i sindicalistes llibertaris, inicien una vaga general que dura cinc dies, en demanda d'un millor salari per a la seua tasca docent, des d'aleshores es va encunyar a Sueca la peculiar locució "pateix més fam que un mestre d'escola".

1905.2 Este any el Mestre José Serrano Simeón estrena la sarsuela ambientada en els costums valencians “Moros y cristianos”, en el teatre de la Zarzuela en Madrid.


1905.3 Es detecta al llarg del mes de maig la primera invasió greu de la plaga poll roig, que ataca i fa malbé incomptables tarongers suecans.

1905.4 A les plantacions de vinyers es encara pitjor. Després de sofrir un dur atac per la plaga de fil·loxera, els llauradors suecans decideixen arrancar les vinyes de les 70 hectàrees que encara quedaven a la marjal i les replanten amb cítrics.

1905.5 Antonio Soriano Donday, excapità de la Guàrdia Civil i escriptor és triat alcalde el 14 d'agost. L'oposició el denuncia al governador civil perquè no està empadronat a Sueca sinó a València, la seua ciutat d'origen.

1905.6 Se celebra la primera carrera local de bicicletes de la història suecana, en un circuit tancat pel carrer de la Mar, a hui en dia carrer Sequial.

Carrera de bicicletes per el carrer Sequial als anys 50

1905.7 El 28 de desembre de 1905 mor l'escriptor, músic i director de Banda José Serrano Marí, alies El fill del trobador. V ser mestre de solfeig, violí, piano i guitarra a la seua acadèmia i més tard al Col·legi de Segon Ensenyament. Va fundar l'associació denominada "Banda de la Vila" o "Música de Sueca", que ell mateix dirigia, i assajava a les dependències del molí arrosser de José Royo. A la fi dels anys vuitanta del segle XIX llogà l'únic teatre existent a Sueca per a gestionar-lo, i a les acaballes del segle XIX promogué la construcció del Teatre Modern, futur teatre Serrano, al carrer Barrot. Va col·laborar als setmanaris locals "La chicharra" i "La Opinión de Sueca". Va ser el pare de José Serrano Simeón, El mestre Serrano, que en eixe moment estava triomfant en Madrid. La Junta i músics de la "Banda de la Vila" decideixen no nomenar altre director, sinó integrar-se en l'altra banda local, sota la batuta del mestre Juan Silvestre Ferragud, resultant així una nodrida agrupació musical que va durar sols dos anys.

José Serrano Marí
Làpida conmemorativa, José Serrano Marí 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada