dimecres, 31 de desembre del 2014

Llibres sobre Sueca publicats en 2014


Arriben els Nadals i molts hem de comprar regals a gent que no coneguem molt. Per això he fet un llistat dels llibres que s'han publicat en 2014 d'autors suecans o que parlen sobre Sueca. Si no sabeu que regalar, qualsevol d'estos llibres és una bona opció. Tal volta el llibre no agrade molt, però així ajudes a difondre la cultura suecana.

Per cert, els Nadals és una excusa, podeu comprar llibres en qualsevol moment, de fet ara mateix és molt bona ocasió per anar a comprar un d'estos llibres.

Quan truquen de matinada de Salvador Vendrell

Esta novel·la ens conta la història de Camil Albert un anarquista que va tindre un paper bastant important durant la guerra civil a Sueca. A més, també ens conta com era la Sueca de la transició, on Pere, el protagonista, investiga la història de Camil Albert.  Per últim, retracta l'època actual, encara que per a mi ho fa amb menys perícia i és la part de la novel·la menys interessant. Les tres històries van intercalant-se fent que el llibre siga molt ràpid de llegir i no arriba a avorrir (que ja és molt per a una novel·la)

Ha guanyat el premi de narrativa ciutat de Sagunt.


Presentació del llibre: https://vimeo.com/99520160
Entrevista a l'autor: https://vimeo.com/97200450

La cinquena planta de Manuel Baixauli

L'escriptor Manuel Baixauli va patir una malaltia molt greu que el va deixar com si fos una pedra. En este llibre l'autor ens conta la seua experiència, però no es queda en un llibre autobiogràfic, sinó que amb l'excusa d'aconseguir pujar a la cinquena planta del sanatori on es troba, crea un món fantàstic molt particular.

Ara per ara, tots els llibres de Manuel Baixauli són molt recomanables.


Presentació del llibre: https://vimeo.com/86398944
Entrevista a l'autor: https://vimeo.com/95720210

Animals de séquia de les germanes Manola i Rosa Roig

Enguany ha sigut un any bastant prolífic per a les germanes Roig. Els animals de séquia són unes criaturetes que viuen pel nostre terme, cadascuna més estrafolària que l'anterior. Podria catalogar-se com a un llibre infantil, però no crec que ho siga. És més un llibre per als que alguna volta hem sigut infants i hem jugat pels arrossars.

Si tinguérem una indústria audiovisual forta, estos animalets ja tindrien la seua sèrie d'animació, però per ara ens hem de quedar amb els llibres i els espectacles teatrals, que no és poc.

Presentació del llibre: https://vimeo.com/90011320
Espectacle Animals de séquia: https://vimeo.com/78718775

La dona que es rigué de Talleyrand de les germanes Manola i Rosa Roig

Llibre de relats escrit per Rosa Roig i il·lustrat per la seua germana Manola Roig. Es va presentar al festival de Mim de 2014, junt amb un espectacle del mateix nom. Com no l'he pogut llegir encara, deixe este enllaç on hi ha una sinopsi: http://www.laveupv.com/noticia/10999/la-dona-que-es-rigue-de-talleyrand-al-mim-de-sueca

Podeu seguir a les autores al seu blog: http://vidapervida.blogspot.com.es/
Per cert les seues presentacions de llibres teatralitzades valen tant la pena o més com els seues llibres.


Entrevista a les autores: https://www.youtube.com/watch?v=UqFOeVhcHPU

El secret del Nihil de Salvador J. Vendrell i Matoses

Novel·la de més de 500 planes difícil d'aconseguir, ja que no es pot trobar en cap llibreria. Per a comprar-lo cal fer-ho a través del perfil de Facebook de l'editorial GOM llibres que gestiona el mateix autor.


 Enguany, Salvador J. Vendrell també ha publicat un llibre de poesia anomenat La patria en vers 1986- 2014. Un recull de versos patriòtics escrits entre 1986 i el 2014. El pimer el va escriure l'autor amb 16 anys.



Els mots ferits de Salvador Ortells Miralles

Llibre de poesia que ha guanyat el Premi Alfons el Magnànim València de Poesia. Si t'agrada la poesia de Joan Fuster, este és el teu llibre. Com la poesia no cal ni entendre-la ni explicar-la vos deixe un vers

Seràs només
un vers caient al buit,
la sang d’un mot ferit.
Això només,
el so d’un càntic trist,
el vel de boira i nit
que estén l’oblit,
el gest d’un somriure que el dol difumina,
la cendra ennegrida que queda en la pira.



Quadratures del cercle de Gregori Naval Perales

D'este llibre no tinc cap informació. Imagine que també deu ser un recull de poesia, ja que este autor suecà va guanyar en 2009 el premi 25 d'Abril de poesia de Benissa amb el seu llibre "Fragments d'història natural".


Blog de l'autor: http://pol-ceguera.blogspot.com.es/


Si sou fans de la història de Sueca, és a dir, que sou uns suecanòfils, no podeu deixar de tindre este estudi sobre la muralla del nostre poble. A més d'estar molt ben escrit, a pesar de ser una investigació sobre arquitectura militar, té un material gràfic molt bo. Després de llegir este llibre no tornaràs a vore la muralla amb els mateixos ulls, a més de descobrir nous trossos.



Entrevista a l'autora: http://vimeo.com/81480037 
Presentació del llibre: https://vimeo.com/114763014

Més de vint anys parlant de Sueca 1993-2013 de J. Antoni Carrasquer i Artal


El cronista oficial de Sueca, Toni Carasquer, enguany a presentat este recull d'articles que com bé diu el títol parlen de Sueca. Recalcar que els beneficis d'esta publicació van destinats a l'asil d'ancians de Sueca. I si pagues un euro més t'endús un bes de l'autor. Té barba, però a alguns els agrada.




Entrevista a l'autor: https://vimeo.com/110760771

El Perelló: una mirada nostàlgica de Javier Puchol Marco i J. Antoni Carrasquer Artal

Toni Carrasquer també ha publicat un llibre sobre fotografies antigues de El Perelló. Ha agafat l'arxiu fotogràfic de Javier Puchol, antic capellà de El Perelló i ha fet una selecció. Este llibre és una reedició d'un altre que ja va fer, però este té noves fotografies.


Pascual Carrasquer: Creador de falles de Joan A. Castelló Lli

Este llibre no està escrit per un suecà, però parla sobre un, Pascual Carrasquer, un dels artistes fallers més volguts a la nostra ciutat. L'autor es fa un extens repàs per tota la seua trajectòria com a artista faller. Va plantar falles per tota la província i inclús va guanyar premis a València. Però Carrasquer no és només un creador de falles: és també un amant de la pirotècnia i, sobretot, u artista d'escenari que no ha dubtat en pujar a un entaulat i ser el protagonista d'un espectacle amb què tancar el cercle de la sàtira fallera. 


Presentació del llibre: https://vimeo.com/86002739

Tierra de Libélulas. El desentierro de Ramón Cerdá i Nacho Ruipérez

Novel·la de ficció ambientada en Sueca. Cap dels autors és suecà però s'han inspirat en les nostres terres per contar-nos esta tragèdia. En 2014 han publicat una preedició en l'editorial El fantasma de los sueños i ara estem esperant a l'edició completa.
Normalment les pel·lícules són adaptacions de llibres, de tant en tant, s'escriuen llibres basats en pel·lícules. En esta ocasió este llibre és una adaptació d'un guió cinematogràfic que encara no està ni rodat. Esperem que es rode i es faça per ací prop.



Tirant, l'heroi fràgil de Víctor Gómez Labrado

L'autor de llibres com "La mestra" o "Quan anàvem a l'estraperlo" ha realitzat esta anàlisi sobre l'obra de Joanot Martorell. Abans de llegir este llibre pega-li un repàs al Tirant Lo Blanch o no pillaràs molt del que diu Víctor Labrado.





El riolenc Sergi Pascual Tur és professor de filosofia en un institut, a més és el creador del programa de televisió Café Filosòfic. Al seu primer llibre fa un recull d'articles que ha publicat al Levante o al seu blog http://sergipascual.blogspot.com.es/
És una filosofia fàcil d'entendre i recomanable per a adolescents que comencen a interessar-se per este tema.


Entrevista a l'autor: https://vimeo.com/114335468

Caminant pel País. Els camins de la memòria de Josep Camilleri i Joanjo Bou

Si et mola el senderisme i la natura este és el teu llibre. El llibre fa un passeig pels Camins de la memòria, per eixos paisatges que semblen suspesos del fil del temps, quasi inalterats. Senderols costeruts, cims invencibles, panoràmiques inabastables, arbres porten-tosos... I, darrere de tot, els senyals de la història, les cicatrius que l’ésser humà ha anat llaurant en el territori: un castell inexpugnable, una nevera bella i prodigiosa, un molí amagat en un racó inversemblant, una trinxera inquietant encara. Són testimonis muts de les persones que hi passaren, que hi treballaren, que hi van viure. Vides anònimes lligades a pedres silencioses que formen part del nostre passat.



Vídeo amb fotografies del llibre: https://www.youtube.com/watch?v=oi56UlSg8BU


Babas de caracol de María García-Lliberós

Este llibre va ser publicat en 2006 però en 2014 han decidit fer una reedició. No està escrit per cap suecà però ens parla de la història d'una família vinculada a esta localitat. Gràcies al morbo que ens dóna conéixer la vida íntima dels nostres veïns, este llibre és un dels més venuts a Sueca.



Notícia de la presentació del llibre: https://www.youtube.com/watch?v=UamXUnVhkwI


En 2014 s'han publicat altres llibres de suecans, com per exemple els que fan cada any les diferents falles. M'agradaria destacar dos, el de la falla Bernat Alinyo, que està dedicat als mapes de les diferents partides del terme de Sueca que va elaborar Don Antonio Carrasquer. L'altre és el de la falla Sucro que s'inventa una xicoteta ruta per Sueca on es troben diferents llocs d'interés turístic.

No tenim notícies sobre llibres publicats per dos dels autors suecans més prolífics: Josep Franco i Andrés de Sales Ferri. Encara que el primer ha guanyat el premi 25 d'Abril de Benissa a la millor obra de narrativa curta amb L'amor també mata, que vorà la llum el 2 de febrer de 2015.



En 2014 la suecana Laura Granell ha començat una aventura empresarial fundant l'editorial Reclam, encara que té seu a Alzira.

Si coneixeu algun llibre que parla sobre Sueca o escrit per algun suecà publicat en 2014, per favor poseu-ho als comentaris.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada